Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 21
Danske børn vil være kendte
I Danmark drømmer børn om at blive sportsstjerner,
skuespillere og sangere. I ulandene er det helt andre job, der giver børnene stjerner i øjnene.
Af: Signe Strandby Nielsen
Hvis man spørger danske børn, hvad de vil være, når de bliver store, så er svaret med stor sandsynlighed kunstner eller professionel sportsudøver. Stiller man det samme spørgsmål til børn i verdens fattige lande, er lærer og læge topscorere. Det viser en ny undersøgelse fra Børnefonden.
Den bygger på 4600 børn mellem 10 og 12 år, der er blevet spurgt om deres håb, drømme og bekymringer. Børnene kommer fra 35 fattige lande og 8 rige lande, deriblandt Danmark.
Undersøgelsen giver et billede af, hvor forskellige børneliv er rundt om på kloden.

Elsker lektier. Et af de spørgsmål, der deler vandene, er børnenes forhold til at lave lektier. Kun en procent af de danske børn ville vælge at lave lektier, hvis de helt selv kunne vælge, hvad de skulle lave. I ulandene ville 16 procent tage skolebøgerne frem.
Forskellen skyldes, at fattige børn er meget bevidste om, hvor vigtigt det er at klare sig godt i skolen, siger Bolette Christensen, direktør i Børnefonden,
"Børn, der vokser op i fattigdom, ved, at uddannelse er vejen ud af fattigdommen," siger hun.
Næsten halvdelen af børnene i ulandene mener, at det bedste, man kan gøre for at forbedre børns liv, er at give dem en god uddannelse.
"Børn helt ned til 10 år bygger deres håb og drømme på evnen til at lære, og deres ambitioner om at blive lærere og læger siger meget om deres vilje til at komme videre," siger hun.
En ting har børnene dog til fælles, nemlig glæden ved at lege og være sammen med andre børn. Hvis de helt selv skal bestemme, vil de helst bruge tid på at lege og være sammen med venner. Det gælder for 24 procent af de danske børn og 19 procent af børnene fra ulandene. De er også helt enige om, at det er sjovt at spille fodbold.