Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 20 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Eventyret folder sig ud i skyggen
Trinitatis Sogns Menigheds Børnehave satte gang i et projekt om skyggeteater, og det blev både til lege med lommelygter og pizzabakker samt en færdig teaterforestilling for forældre og bedsteforældre.
Af: Mikkel Prytz
Det ville vi
I vores institution har vi i mange år arbejdet med forskellige former for teater, for eksempel: dukketeater, danseforestillinger og historiefortælling. Da vi fik lov til at låne et kælderlokale lige under vores institution, fik vi mulighed for at lave et ’rigtigt’ teater. Vi udviklede et teaterprojekt om skyggeteater, som skulle give børnene nye muligheder for at udvikle deres personlighed, finde deres egen identitet i et fælles projekt og prøve sig selv af i en rolle. Samtidig ville vi lære børnene om lys, skygge og farver, arbejde med krop og motorik og udvikle sproget via rollespil og replikker.

Sådan gjorde vi
Vi arbejdede med lys, mørke og skygge, blandt andet i et lille telt, hvor vi fandt på små skyggelege med lommelygter. Vi snakkede om forskellige former for teater og så i løbet af projekttiden flere forskellige stykker. Hver tirsdag var vi i teaterhulen i kælderen, hvor vi havde sat to skyggeskærme og projektører op. Her afprøvede vi rekvisitter og udklædning og øvede teater. Børnene fremstillede selv hånddukker og byggede skyggeteatre i miniformat ud af pizzabakker. Vi øvede på 'Svinedrengen af H. C. Andersen, som vi sluttede projektet af med at opføre for forældre og bedsteforældre.

Det lærte vi
Børnene fik ny viden om fænomener som lys og skygge og fik styrket deres kreative evner ved at fremstille dukker, scenografi og rekvisitter. Vi oplevede en stor fortællelyst blandt børnene, og mange af dem fandt mod til at stå frem og tale og optræde foran andre. Gennem det ­fælles projekt, det er at skabe en teaterforestilling, udviklede børnene ansvar for sig selv og for de andre børn, og vi mærkede et godt venskab og en glæde ved at være sammen med de andre. Vi lærte, at eventyr kan vække stærke følelser hos børn, så vi var opmærksomme på at følge op med gode snakke og dialogspørgsmål.

Vores råd til andre
● Skyggeteater kræver god plads og kraftig ­belysning bag skærmen.
● I kan også skabe figurer ved at danne skygger med hænderne.
● Der skal være både øvelser og fri leg, så det ikke bliver for hårdt for børn.

Om projektet
Trinitatis Sogns Menigheds Børnehave har tradition for at skabe en årlig teaterforestilling, men har ikke arbejdet med skyggeteater før dette projekt. Det løb fra november 2015 og et år frem, og det var primært de 14 børnehavebørn, der deltog, men indimellem også de 7 vuggestuebørn. BUPL’s udviklingspulje har støttet projektet økonomisk, hvilket har givet institutionen mulighed for at få konsulenthjælp, indrette en kælder til teater og indkøbe materialer og udstyr. Udviklingspuljen yder bidrag til udviklingsprojekter på op til 100.000 kroner. Læs mere på bupl.dk under ’Forskning’.