Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 16 Børn&Unge som e-paper
LEDER. Glædelig jul og godt fællesskab
Af: Elisa Rimpler
Julen står for døren, og den glæder mange af os til.
Foran os ligger også 2019 med nye fagpolitiske muligheder. Og muligheder har vi både skabt og udnyttet i året, der er gået, og den linje skal vi fortsætte. For ja, nok blev vores område mange steder igen i år ramt af den kommunale sparekniv, men det gik ikke stille for sig, og vi formåede samtidig at få børnene løftet højt op på den politiske dagsorden.
Efteråret har derfor budt på løfter i flere politiske farver. Under BUPL’s netop afsluttede kongres rakte både børneminister Mai Mercado (K) og Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, hånden frem mod børnene. Nu står et folketingsvalg for døren, og vi ser frem til flere løfter om milde gaver til børn, unge og velfærd. Vi skal sammen gøre alt, hvad vi kan, for at så mange af løfterne som muligt bliver til virkelighed.
I 2018-bakspejlet kan vi se tilbage på pædagogiske landvindinger og nysåede håb for det gode børneliv. OK18 var en hård fødsel, men endte som en milepæl, der blandt andet har budt på mere i lønposen, et lille, men første skridt mod ligeløn og et forsvar for vores seniordage. Vi fik sat et stærkt fingeraftryk på den nye, styrkede pædagogiske læreplan, hvor børnenes perspektiv og ret til at lege er i centrum, og hvor høj pædagogfaglighed er en forudsætning. Vi fik kæmpet os til puljer med sociale normeringer, ligesom året blev kendetegnet ved, at mange modige pædagoger tog bladet fra munden og satte ord og billeder på en kritisabel virkelighed, der skriger til himlen. Det dokumenterede vores vilkårsundersøgelse også i sommers. Vi mangler 4.000 pædagoger for bare at nærme os niveauet fra før krisen, og samtidig er der et babyboom forude.
Men vores stærke, voksende fællesskab har skabt resultater. Små, men vigtige skridt, som rent faktisk bliver til noget – såsom 1000-dagesprogrammet i finansloven til daginstitutioner med flest børn i udsatte positioner.
Der er uendelig meget mere at kæmpe for. Bedre normeringer og højere pædagogandel i både daginstitutioner og fritidstilbud står højt på (ønske)listen.
Tak for jeres uvurderlige engagement. Det er kun ved at være mange nok og stå skulder ved skulder – også på arbejdspladsen – at vi opnår resultater til gavn for børnene, for faget og for et godt arbejdsliv.
Glædelig jul, og godt nytår.

Elisa Rimpler