Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2006 Nr.: 39
Pensionerede pædagoger fejrer 55 års jubilæum
I 1951 var de 44 pædagoger, som dimitterede fra Fröbel-Højskolen i København. I september 2006 var de igen samlet i hovedstaden for at hilse på hinanden og mindes gamle dage. Men holdet er halveret
Af: Trine Vinther Larsen
Børn&Unge har med posten modtaget henholdsvis det første og det seneste billede, der er blevet taget af det hold pædagoger, som i 1951 dimitterede fra Børnehaveseminariet Fröbel-Højskolen i København.
I 1951 var de 44 pædagoger på billedet, men nu, efter det antal år, der i ægteskabelig henseende ville svare til et smaragdbryllup, sidder kun 22 smukt skinnende smaragder tilbage.
Det er pensioneret pædagog, den i dag 76-årige Minna Schmidt Jørgensen, der har sendt Børn&Unge de to billeder af sig selv og studiekammeraterne, som de så ud på afgangsdagen og nu 55 år efter.
Holdet har været samlet tre gange før, og da de i september i år mødtes på Østerbro i København i kollektivet for pensionerede pædagoger, Erna, var holdet halveret.
"Vi snakker også om dem, der ikke længere er her. Jeg havde tre sidekammerater, som jeg var meget tæt på i studiedagene, som i dag er døde. Men det er livets vilkår, og så er det dejligt at have nogen at mindes dem sammen med," siger Minna Schmidt Jørgensen.
De 22 pensionerede pædagoger mødtes i kollektivet, fordi Aase Ravn fra holdet bor her.
"Hun har plads til os alle, og det var en flot solskinsdag, hvor vi kunne gå tur i Fælledparken og drikke kaffe i kollektivets fælles lokaler bagefter," fortæller Minna Schmidt Jørgensen.
Og her gik snakken da også mest om både gamle dage, og hvad man som pædagog, men mest som menneske, havde bedrevet gennem årene og siden sidst.
"Vi snakker om pædagogik og om børnehavedagene, men mest om de børn, vi selv har fået, og hvad vi laver i vores pensionisttilværelse," siger Minna Schmidt Jørgensen, som før hun blev pensioneret blandt andet i 16 år var børnehaveleder i Stenstrup på Fyn.
"Når vi mødes genfinder vi hurtigt jargonen, og pludselig er det som at være tilbage i seminariedagene. Man genkender hinandens gestus, smil og vendinger. Vi griner og glædes meget, og der er ikke mange stille sekunder," siger Minna Schmidt Jørgensen.
Hendes datter er i dag pædagog, og hun kender derfor meget til debatterne om nedskæringer, om nye arbejdsopgaver og om stressede, nedslidte og udbrændte pædagoger, der skal hænge over kontorarbejdet, mere end de er sammen med børnene.
"Billederne kan vise de unge, at man faktisk kan holde længe, selvom man er pædagog," siger Minna Schmidt Jørgensen.
Sidst holdet var samlet var for fem år siden.
"Dengang troede jeg, det var sidste gang, men jeg håber vi bliver ved mange år endnu," siger hun.

Minna Schmidt Jørgensen har sendt Børn&Unge et billede af sit afgangshold fra Fröbel-Højskolen i København i henholdsvis 1951 og i dag 55 år efter, hvor holdet i antal er halveret. Selv ses 76-årige Minna, stående som nummer to fra venstre (ved flagstangen). På billedet fra 2006 står hun igen bagerst i ternet vindjakke.