Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 15 Børn&Unge som e-paper
TR sætter skoleudsættelse under lup
Af: Henrik Stanek
Der er stor forskel på, hvor mange børn der får udsat skolestarten. I den høje ende ligger Ærø, mens Kalundborg skraber bunden. I dette skoleår begyndte blot 2,17 procent af skoleeleverne senere, end de ellers skulle. Kommunen imødekommer stort set alle ansøgninger, der kommer, fortæller fællestillidsrepræsentant Pernille Hass Pedersen. Men der kommer få ansøgninger, og det kan undre.
»Jeg har hørt pædagoger sige, at det er svært at få skoleudsættelse i kommunen. Så hvis institutionerne ikke søger på en formodning om, at de ikke får medhold, mens forvaltningen stort set godkender alle ansøgninger, opstår et spænd, som både gør mig nysgerrig og bekymret,« siger Pernille Hass Pedersen.
Hun vil nu tale med daginstitutionernes tillidsrepræsentanter for at finde ud af, om der er et problem eller ej.
Også Middelfart Kommune ligger lavt på ministeriets liste. Her er der nu udsigt til, at det bliver lettere at få skoleudsættelse. Det er Enhedslistens Paw Nielsen, der står bag initiativet – og han har selv en søn, der fik udsat skolestart et år. Et ekstra år i børnehaven koster ifølge Paw Nielsen 50.000-75.000 kroner. Det er billigt i forhold til de 300.000 årlige kroner, det koster at have en elev i specialtilbud, mener Paw Nielsen.
»Jeg siger ikke, at vi med udsat skolestart kan undgå at sende elever i specialundervisning, men hvis vi kan redde en ud af tre, sparer vi et betydeligt beløb. Men det vigtigste er, at børene får den bedste barndom og ungdom,« siger han.