Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 05
TEMA. OVERVÆGT: Sundhedsredaktør: Legepladsen er et fitness center
Med hjælp fra kollega og sundhedsaktør Anette Bank Sørensen motionerer pædagogerne i Børnehaven Tumlehøj mere og spiser sundere. De gør det især sammen med børnene.
Af: Trine Vinther Larsen
På den store, nedgravede trampolin kan man træne knibeøvelser. Bakkerne indbyder til lår- og balletræning. Og legepladsens trappeetablissement kan bruges som stepbænk. »Vi har et helt fitness center herude på legepladsen,« siger Anette Bank Sørensen.Foruden at være pædagog i Børnehaven Tumlehøj i Holsted, Vejen Kommune, er hun arbejdsmiljørepræsentant. Og i forbindelse med kommunens projekt, ’Sundhedsaktivt dagtilbud’, er Anette blevet sundhedsaktør.
»Min leder opfordrede mig til det, og da der ikke var andre, ville jeg godt,« siger hun.
Rollen lå hende ikke fjern, idet hun selv er aktiv sportsudøver, og så har hun som arbejds­miljørepræsentant allerede en naturlig opmærksomhed på sine kollegers ve og vel. Alligevel har det på nogle områder været en svær rolle at være i overfor kolleger. »Det er jo nemt at sige, at de skal huske at hæve puslebordet op i den rigtige højde eller lade være med at bære rundt på børnene. For det er dejligt konkret. Men når det kommer til motion, kost og vægt, synes jeg, det bliver meget personligt, og jeg vil ikke presse nogen. Men jeg har da lagt sunde opskrifter ind i personalestuen og hængt plakater op med øvelser i vores motorikrum,« siger Anette Bank Sørensen.

Fokus på sundhed. Bevægelse og motorik har i flere år været hovedtema i institutionens virksomhedsplan, og Anette Bank Sørensen synes også, at de allerede havde fokus på sundhed, da kommunens projekt dukkede op.
»Men at få det ind i handleplaner, og at jeg har været af sted på kurser i alt fra sund kost og vejrtrækning til konflikthåndtering og trivsel, har da skabt en ekstra opmærksomhed på det,« siger hun.
Da en pædagog for nylig holdt op og gav chokolade til personalegruppen, blev det derfor bemærket, at der faktisk ikke burde stå sådan en skål chokolade, når man nu var sådan et sundhedsaktivt dagtilbud.
»Men jeg bryder mig ikke om, at man bliver så fanatisk. At have fokus på sundhed betyder ikke, at man ikke kan skeje ud en gang imellem. Lidt chokolade kan også være sundt set i forhold til trivsel,« siger Anette Bank Sørensen.

Gratis med børnene. Generelt er vanerne blevet sundere. Eftermiddagskager er afløst af boller. Og selv forældrene er begyndt at lave frugtspyd, pizzasnegle og gnavegrønt som fødselsdagstraktement. Det er også blevet helt legalt for de voksne selv at bevæge sig med børnene.
»Vi har sagt mange rim og remser, mens vi trasker op og ned ad stepbænken herude, og hver fredag løber hele børnehaven en tur på 5-10 minutter, og de store gør det hver dag,« fortæller Anette Bank Sørensen.
Med projektets ekstra fokus på sundhed har flere af medarbejderne også privat fundet løbeskoene frem.
»Vi har en, som cykler 20 kilometer herned hver dag – kun isslag kan stoppe hende. Og en anden kollega, som aldrig før havde dyrket motion, løber nu fast to gange om ugen, efter jeg printede sådan et 12 ugers startprogram ud til hende,« fortæller Anette Bank Sørensen.
Hun minder ofte kollegerne om, at det er gratis at bevæge sig med børnene.
»Man kan lige så godt bruge mulighederne i pædagogjobbet for at dyrke motion. Børnene elsker, når vi leger aktivt med,« siger hun.