Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2013 Nr.: 19
BUPL MENER: Stem på børnene
Desværre har jeg ikke set mange kandidater, der lover penge til flere pædagoger til børnene.
Af: Henning Pedersen formand for BUPL
Kommunalvalget står for døren. Efter mange års voldsomme besparelser på dag- og fritidsinstitutioner er vi mange, der godt kunne tænke os, at børnene kommer til at fylde mere i valgkampen. Det er vores børn, samfundet skal leve af i fremtiden. Skulle vi så ikke tage og diskutere, hvordan vi giver børnene de bedste muligheder?
Det er kommunerne, som driver dag- og fritidsinstitutionerne. Og det er kommunerne, som skal gennemføre den skolereform, der får store konsekvenser for børn og pædagoger i både skole og fritidsinstitutioner. Derfor er det så vigtigt, at vi som pædagoger påvirker resultatet af kommunalvalget 19. november.
Vi ved fra undersøgelser, at kvalitetsvuggestuer og -børnehaver spiller en stor rolle for, hvor gode børnene bliver til at lære både dansk og matematik senere hen. Det viser sig også, at elever i skolen får højere karakterer og i højere grad starter på en ungdomsuddannelse, når de har haft pædagoger i skole og SFO. Med andre ord: Man får rigtig meget for pengene, hvis man investerer i børnene allerede i vuggestuen.
Desværre har jeg ikke set mange kandidater, der lover penge til flere pædagoger til børnene. Mange taler om bedre forhold for ­børnene. Jo tak, men hvad dækker det egentlig over? Vi vil se handling bag ordene. Kommunerne har i de seneste 4-5 år ikke stået for andet end nedskæringer på vores område. Det er på tide, at flere byrådskandidater tør stå frem og love flere pædagoger til børnene. For det er det, der skal til.
I det forrige nummer af Børn&Unge kunne du læse, at kommunerne igen i år kun bruger omkring halvdelen af de 500 millioner kroner, som de har fået af regeringen til flere pædagoger og bedre kvalitet. En af de kommuner, der ikke bruger en krone på børnene, er Billund, og alligevel kalder kommunen sig ’Børnenes Hovedstad’. Den slags valgflæsk kan jeg ikke tage seriøst. Det er et eksempel på, at der ikke er handling bag de mange flotte ord.
Som du kan læse i bladet her, stiller mange pædagoger op til kommunalbestyrelserne rundt om i landet. Og hos dem fylder børnepolitikken virkelig noget. Det er godt at se. Men også der, hvor der ikke er pædagoger, der stiller op, er det værd at tjekke kandidaternes børnepolitik. Spørg ind til den ved vælgermøder, se, hvad de mener på nettet, og stem efter det 19. november.
Husk, at det er den kommende kommunalbestyrelse, der skal bestemme, om der skal flere eller færre pædagoger til børnene i kommunens dag- og fritidsinstitutioner. Det er de politikere, der bliver valgt 19. november, som skal sætte den nye folkeskole sammen af pædagog- og lærerkræfter. Sæt dit kryds ved den kandidat, der vil investere mest i børnene. Det har jeg i hvert fald tænkt mig at gøre.