Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 16 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. I Vipperød har de fundet fidusen
Seks børnehaver i Holbæk Kommune har deltaget i et forsøg med at skærpe de store børns appetit på bogstaver. Opskriften er enkel, men den virker, fortæller Flemming Olesen, leder i Vipperød Børnegård.
Af: Peter Andersen
Det ville vi
Vi har jo lavet skoleforberedende arbejde før, men vi har nok en tendens til at ’lege skole’, som vi selv oplevede den. Som pædagoger må vi spørge os selv, om vi kender skolen godt nok, som den fungerer i dag. Målet var at pirre og skærpe børnenes nysgerrighed. Samtidig ville vi gerne arbejde mere metodisk med at få legen med ord, lyde og bogstaver ind i en børnehavesammenhæng. Der passede projektet perfekt, og desuden kendte vi i forvejen forfatteren bag 'Find Fidusen med Læsefidusen', Mai-Britt Westi, fordi hun blandt andet har haft læsegrupper på den skole, vi har som nabo.

Sådan gjorde vi
Hos os har vi brugt 'Læsefidusen' som en fortællebamse – en besøgsven, der kommer med børnene hjem på skift og bagefter kan fortælle, hvad den har oplevet. Vi har også inddraget forældrene ved at bede børnene tage deres yndlingsbøger med og fortælle om dem, ikke bare handlingen, men også hvorfor de godt kan lide dem. Vi har været på besøg på biblioteket og i boghandelen, og så har det helt banalt handlet om at arbejde med bogstavernes farver og lyde, lære børnene, at man læser fra venstre mod højre, samt at en historie har en opbygning, så man ikke bare kan begynde i midten.

Det lærte vi
Jeg kan ubetinget sige, at de børn, vi har sendt videre i skole, både er blevet bedre til bogstaver og mere nysgerrige i forhold til tidligere. Fordi vi har kunnet trække på medarbejdere fra boghandelen og biblioteket, har vi kunnet arbejde med børnene i grupper – en mulighed vi ellers ikke havde haft. Vi vil meget gerne deltage igen, men uanset hvad har vi fået ny inspiration til at arbejde med sprog, så vores egen forestilling om, hvad der virker, ikke bliver for dominerende. Hvis projektet fortsætter, vil det desuden være en god idé at inddrage skolen mere direkte i samarbejdet.

Vores råd til andre
● Skab en tryg ramme for børnene, så bogstaverne kan leges ind.
● Tag mere på biblioteket, og lad børnene opleve en ny verden.
● Skolen har en metodisk tilgang, vi som pædagoger kan lære noget af.

Om projektet
’Find fidusen med Læsefidusen’ er et offentligt-privat samarbejde (OPI) mellem Holbæk Bibliotek, Holbæk Bog & Idé, Dansklærerforeningens Forlag og seks daginstitutioner. Omdrejningspunktet er abeplysdyret Læsefidusen, som er skabt af forfatteren Mai-Britt Westi. Pilotprojektet har kørt uden offentlig støtte, men resultaterne har været så gode, at deltagerne håber på økonomisk hjælp fra Holbæk Kommune fremover. Interesserede kan kontakte Flemming Olesen, pædagogisk leder i Vipperød Børnegård på mail: fvo@holb.dk eller på tlf. 7236 8147.