Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2013 Nr.: 13
TEMA. GENERATIONSMØDE: Gamle er søde og rare
Børn&Unge har talt med fire københavnske børn om ældre mennesker. Vi spurgte blandt andet, hvordan gamle mennesker ser ud, hvad de laver, og om børnene kan lide at være sammen med dem.
Af: Julie Hardbo Larsen
Silas 6 år:
De gir' mange penge
Når man er gammel, er man mange år, og så kan det være, man hører dårligt. Min mormor siger, det er populært hos gamle mennesker, hvis man sådan er skaldet her på toppen af hovedet og har hår i siderne. Damerne er ikke skaldede, men de er lidt rynkede i kinderne. Deres tøj er ik’ for unge mennesker, det er sådan ligesom fra 70’erne.
Gamle mennesker er søde og rare. Og min mormor og morfar har givet mig 570 kroner til min fødselsdag. Man får mange penge, og man får meget slik, og når jeg kommer, så står der en kage klar. Det er hyggeligt.
Gamle mennesker har mindre travlt end de voksne. Jeg synes, det er godt for de gamle mennesker, at de ikke bare skal sidde og kukkelure. De laver gymnastik, så de ikke bryder helt sammen i deres ryg, og så tror jeg også lidt, at når de er alene, laver de te og kaffe og al den slags.

Malik 7 år:
Over 40 er gammelt
Når man er over 21 år, så er man voksen. Når man er over 40 år, er man gammel. Når man er gammel, har man masser af skæg, og så bliver man lidt mindre. Damerne har intet skæg, men de har gråt hår. Min mormor og min morfar og min farmor og min farfar er gamle. Når vi er hjemme hos dem, får vi næsten hele tiden slik.
Gamle mennesker laver alt muligt, men jeg kan ikke huske det. Hvis man ikke har nogle tænder, så tager man sit gebis på, når man står op om morgenen.
Hvis man er gået på pension, så er man stoppet med at gå på arbejde, og så er man hjemme. Min mormor er ikke gået på pension – hun hjælper gamle mennesker. Min farfar kan godt lide at købe et lam, og de har sådan en krog, de kan hænge det i.

Emilie 6 år:
De har mange rynker
Gamle kan godt være lidt glemsomme. Måske bruger de stok, hvis de altså har slået deres ben eller sådan noget, og så har de mange rynker. Min oldemor har gråt hår.
Min oldemor er sød. Hun giver mig tit penge, og sidst jeg var der, gav hun mig en chokoladekringle. Min morfar laver nogle gange pandekager. Min oldemor hun bruger rollator, altså den der, man går med.
Jeg ser kun to gamle – det er min oldemor og Jørgen. Jørgen, tror jeg, er min oldemors kæreste, altså de bor i hvert fald sammen, men jeg ved ikke, om de er kærester. Jeg ser også nogle gange min mormor og morfar og farmor og farfar, men de er bare ikke særlig gamle. De går stadig på arbejde.

Kristian 6 år:
De rejser ret meget
Når man er gammel, så kan man godt løbe. Ikke altid, men min morfar kan godt. Nogle gange løber vi om kap. Min mormor og morfar tager meget tit ud at rejse. De går ikke på arbejde. De besøger Grønland og Cypern og ser på gamle ting.
Min mormor og morfar er søde. Det er sjovt at besøge dem. Nogle gange spiller jeg iPad, og nogle gange leger jeg med morfar, og så går vi ud til en sø og fodrer ænder. Nogle gange går vi også over til nogle legepladser.
Jeg synes, det er sjovt at være sammen med dem. Man bliver meget forkælet. Man får slik og gaver. Vi har også prøvet at tage til Lalandia sammen.