Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 12 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Mobilforbud giver mere nærvær
Den integrerede institution Krudtuglen i København har forbudt både børn, forældre og ansatte at bruge egne mobiler i institutionen. Det har skabt mere nærværende forældre og færre problemer blandt de større børn, fortæller leder Pia Lykke Pedersen.
Af: Mikkel Kamp
Det ville vi
Mobilerne var på flere måder blevet et problem, så vi ville begrænse brugen af dem. Blandt forældrene så vi flere og flere, der snakkede i mobil, når de afleverede og hentede. Børnene havde glædet sig til, at de skulle komme, og når forældrene havde fokus på mobilen, blev børnene på en måde afvist. I fritidshjemmet skabte mobiler også problemer blandt børnene. Nogle gange ringede børnene til deres forældre, når der var en konflikt i institutionen. Bagefter ringede forældrene til os, og det blev besværligt at løse. Samtidig sendte nogle børn tarvelige sms’er til andre.

Sådan gjorde vi
Sidste år samlede vi en dag børnene i gymnastiksalen og fortalte, at vi ville tage en måned uden mobiler. Vi forklarede, hvad vi ville, og det var børnene helt med på. Undervejs i den måned sagde flere børn til os, at de legede bedre sammen, og at de også var begyndt at lege med andre end tidligere. Vi besluttede at gøre institutionen helt mobilfri og meddelte børn og forældre, hvordan og hvorfor vi gjorde det. Vi forklarede forældrene, at man sender et dårligt signal til børnene, når man taler i mobil, mens man henter dem. Hverken forældre eller børn har haft problemer med vores politik.

Det lærte vi
Det betyder noget, om mobilerne er der. Man kan se på børnene, at forældrene er mere nærværende, når de henter, og i fritidshjemmet har vi fået styr på mobilerne. Man skal ikke være bange for at sætte sådan noget i søen. Hvis vi forklarer os, er forældre meget lydhøre. Er der enkelte, som alligevel taler i mobil i institutionen, gør vi dem opmærksom på det. Og så lader de være.

Vores råd til andre
● Bare gør det, og fortæl, hvorfor I gør det.
● Forældre er forstående og vil gøre det godt for deres børn.
● Reaktionen er typisk, at de ikke havde tænkt over, at det ikke var godt at tale i mobil.

Om projektet
Krudtuglen er en integreret institution med både vuggestue, børnehave og fritidshjem. Pædagogerne oplevede, at mobiler skabte problemer blandt nogle børn, og at andre i stedet for at deltage i det sociale liv sad med deres mobiler. Samtidig talte eller skrev flere og flere forældre på deres mobiler, når de hentede eller afleverede. Derfor besluttede man helt at forbyde mobiler i institutionerne.