Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2016 Nr.: 15 Børn&Unge som e-paper
TEMA: Daniel er vild med sin praktik. Et slags fritidshjem for de gamle
Pædagogstuderende Daniel Mosskov Jepsen er i praktik på et dagcenter for ældre. En arbejdsplads, han trives på, og som han sammenligner med et fritidshjem.
Af: Mikkel Prytz
Der kan være langt mellem de mandlige pædagogstuderende på en årgang. Hvis man oven i købet leder efter en ung, mandlig studerende, der gerne vil arbejde med ældre – ja, så har man fået sin sag for.
Ikke desto mindre er det netop, hvad 23-årige Daniel Mosskov Jepsen er. Han søgte om at komme i praktik på et dagcenter for ældre i sin tredje praktikperiode. Det lykkedes at få plads på Holstebro Seniorhus, hvor han begyndte i juni. Og det har han ikke fortrudt.
»Jeg er meget glad for at være her. Det er en rigtig behagelig måde at arbejde som pædagog på, både med de ældre og i forhold til samarbejdet med kollegerne,« fortæller Daniel Mosskov Jepsen, der er den eneste pædagog på arbejdspladsen.
»Resten er ergoterapeuter eller har sundhedsfaglige uddannelser, og det er med til at give liv. Vi har hver vores profession, og vi bruger den i samarbejdet for at yde det bedste for borgerne,« siger han.
Holstebro Seniorhus var Daniel Mosskov Jepsens førsteprioritet, da han søgte praktik. Tidligere har han været i praktik i en børnehave og i en døgninstitution for voksne handicappede.
»Ingen af delene var lige mig. Jeg synes, hverdagen er for struktureret i en børnehave, og at man gør det samme igen og igen. Og med de voksne handicappede er udviklingspotentialet for begrænset for mig,« siger han og tilføjer:
»Jeg kan godt lide, at jeg kan føre samtaler med de ældre og hjælpe dem til ikke at gå i stå.«

Sorg og samtaler. Derfor har Daniel Mosskov Jepsen taget initiativ til at danne en mindre samtalegruppe af ældre, der får mulighed for at tale sammen mere privat.
»Mange ældre oplever sorg, ensomhed og føler et tab af kompetencer, og det er et stort problem. Når gruppen for alvor kommer i gang, forventer jeg, at de ældre åbner sig lidt mere. Først skal vi etablere en god relation, og så vil jeg trække mig mere og mere tilbage, sådan at de ældre til sidst kan hjælpe og støtte hinanden selv,« fortæller Daniel Mosskov Jepsen.
»Det er en proces, og det vil tage tid, men jeg tror på det.«
Nogle af studiekammeraterne har spurgt Daniel Mosskov Jepsen, hvordan han kan holde de ældres langsomme tempo ud.
»Det er rigtigt, at det ikke går så stærkt.Og det kan jeg godt lide. Det vigtigste er jo, at brugerne har det godt, og det kan jeg bidrage med,« siger den pædagogstuderende, der blandt andet er blevet glad for at strikke med de ældre.
»Jeg plejer at sige, jeg er på et fritidshjem. Et fritidshjem for gamle. For det er, hvad det er. De ældre kommer her, de hygger sig og får mad, og nogle gange er der en, der tisser i bukserne,« griner Daniel Mosskov Jepsen, som gerne vil fortsætte arbejdet med de ældre, når han er færdig med studierne.
»Jeg trives her. Det kan godt gå langsomt i nogle situationer, men det vejes op af de ældres livserfaringer og livshistorier, som giver masser at arbejde med som pædagog.
Jeg håber, der bliver flere pædagoger i ældreplejen fremover,« siger han.