Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2008 Nr.: 20
BUPL mener: Udsigt til urimelige besparelser
Vi er lige nu midt i en konflikt, hvor pædagogerne strejker for bedre løn og vilkår for det pædagogiske arbejde, samtidig med at byrådene forsøger at finde besparelser, som vil forringe disse vilkår endnu mere.
Af: Birgitte Conradsen Næstformand
Midt i den igangværende konflikt om overenskomsten bliver pædagogernes arbejdsforhold udfordret på en anden front. Budgetterne i mange kommuner er blevet genåbnet med det formål at finde yderligere besparelser. Besparelser, som flere steder vil gå ud over dag- og fritidsområdet.
Regeringen har nemlig indført hårde sanktioner for de kommuner, som overskrider budgetterne for i år. For hver ekstra krone, der bruges i forhold til budgettet, skal kommunen betale samme beløb som en slags bøde til finansministeriet.
Det har fået mange af landets kommuner til at genåbne budgetterne. Formålet er alene at finde de nødvendige besparelser, så budgetterne kan holde, og de slipper for straffen.
Det er en urimelig afstraffelse af kommunerne, der i forvejen ikke får penge nok til at sikre kvaliteten af deres service over for borgerne. Budgetterne er allerede skrabede, og når kommunerne har overskredet dem, har det ikke været af lyst - det har været af nød.
47 procent af kommunerne forventer nu, at der skal ske ekstraordinære besparelser på driftsbudgettet på børneområdet. 35 procent forudser besparelser på anlægsudgifterne på institutionsområdet. 44 procent vil indefryse institutionernes opsparede midler.
Vi har fra BUPL's side i flere år påpeget det urimelige i, at man gang på gang skærer ned på børneområdet, selv om opgaverne bliver flere og flere. Der er ingen tvivl om, at det er pædagogerne og børnene, der kommer til at betale prisen.
Alt i alt betyder det, at vi lige nu er midt i en konflikt, hvor pædagogerne strejker for bedre løn og vilkår for det pædagogiske arbejde, samtidig med at byrådene forsøger at finde besparelser, som vil forringe disse vilkår endnu mere.
Selv om den igangværende konflikt er vigtig og omfattende, er det ikke den eneste kamp, vi skal kæmpe her og nu. Vilkårene for pædagogernes arbejde trues på mange fronter, og det er vores opgave at imødegå disse trusler, hvor end de kommer fra.