Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 02
BUPL: Forældrebetaling burde være nul kroner
Småbørnsforældre i Allerød skal tjene 8.000 kroner for at have råd til pasning af et vuggestuebarn og et børnehavebarn. For dyrt, mener BUPL’s formand.
Af: Trine Vinther Larsen
Det er en god del af lønnen, som for­ældre i dagens Danmark må punge ud med til udgifter til deres børns pasning i vuggestuer og børnehaver, viser ny under­søgelse.
For en familie bosat i Allerød er forældrebetalingen så høj, at forældrene skal hente 8.000 kroner hjem før skat for at have råd til betaling for et barn i vuggestue og et i børnehave.
I andre kommuner slipper forældrene billigere, viser undersøgelsen, som Bureau 2000 har foretaget for Ugebrevet A4.
BUPL-formand Henning Pedersen kan godt forstå, at prisen for forældrebetaling springer i øjnene, der, hvor den er dyrest.
»8.000 kroner er mange penge. Og det er jo almindeligt for mange i dag at få tre børn, og så skal man som forældre godt nok arbejde meget for at få råd til børnepasningen. Jeg synes, det er for dyrt,« siger han.
BUPL-formanden ved godt, at den økonomiske situation ikke tillader nogen gavebod til hverken småbørnsforældre eller andre samfundsgrupper. Men principielt set mener han, at danske daginstitutioner og fritidstilbud som SFO’er og klubber bør være gratis for børn og forældre.
»Jeg ved godt, at det ikke lige er noget, der sker sådan fra den ene dag til den anden. Men folkeskolen er gratis, og de fleste politikere er enige i, at den dannelse, der finder sted i folkeskolen, allerede starter i vuggestuen. Det ville være et flot signal at sende, hvis politikerne afskaffede forældrebetalingen og dermed viste, at man anerkender daginstitutionernes vigtige betydning for samfundet,« siger Henning Pedersen.