Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 06 Børn&Unge som e-paper
Lær af os. Vi synger os til samvær og læring
Hvordan kan man tale om det, som børnehavebørn tumler rundt med, og som rører sig i deres liv? I Skovbørnehaven Mariehønen har de skabt samvær ved at udgive en cd, der handler om livet i børnehaven.
Af: Josephine Maria Wiesener
Det ville vi
Vi ville inspirere andre pæda­oger til selv at lave sange med børn. Musik rummer så meget kontakt, nærvær og mulighed for at være sammen om temaer, som er svære at tale om. Især med mindre børn, der ikke har så mange ord, men masser af følelser og kropsfornemmelser. Musik sætter ord på en fælles følelse og kan noget andet end den daglige, almindelige samtale. Man kan være mange sammen om det. Man kan dele det at være ked af det eller det at glæde sig til noget i en større gruppe. Gennem musikken benævner vi ting, som vi alle kender.

Sådan gjorde vi
Leder Ib Jensen skrev musikspeciale på seminariet, og det har hængt ved. Nogle af sangene er tilbage fra den tid, mens andre udspringer af mødet med børnene. Inspirationen til ’Savnesang’ kommer fra en dreng, hvis mormor døde, og han var med til begravelsen. Da han kom tilbage, sagde han ikke noget om at savne i starten. Efter et stykke tid samledes børnene om, hvad det vil sige at savne, og her kom drengen med sangens første linje: ’Det er, når noget knuser i ens bryst’. Da alle sange var på plads, udgav Ib Jensen selv cd’en med hjælp fra tidligere musikkolleger.

Det lærte vi
Vi har fået et fælles sprog. Alle børnene og forældrene kender sangene. Vi synger også de sædvanlige børnesange, for det er kulturarv. Men musikken handler om os. Det er blevet en fælles kultur, som kommer fra os. Sangene har været med til at fortælle, hvordan børnene har det. Børn bruger i gennemsnit otte timer af deres vågne tid i en daginstitution. Så hvordan går de egentlig rundt og har det? Det svar kom vi bare tættere på med sang og musik.

Vores råd til andre
1. Det gavner det pædagogiske arbejde at have forskellige aktiviteter: sy, tegne, male, teater, musik osv.
2. Få gang i guitaren. Man kommer langt med tre-fire akkorder.
3. Husk, at børnene er ligeglade med, om I synger rent. De vil bare gerne synge og spille sammen med jer.

Om projektet
I Skovbørnehaven Mariehønen i Lyngby har institutionsleder Ib Jensen skabt det pædagogiske projekt i cd’en ’Se på mig’. Den indeholder sange om livet i børnehaven. Formålet er at inspirere andre til at skrive deres egne sange om livet institutionerne. Sangene handler om alt fra venskabets glæde til nervøsiteten ved at skulle starte i skole. På den måde skaber musikken samvær og italesætter det, der rører sig i børnenes liv.
Vil du vide mere, kan du kontakte Ib Jensen på bjerrejensen@jensen.mail.dk. Her kan du også bestille cd’en.