Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 20 Børn&Unge som e-paper
TEMA. Tag ud i kunsten
De Mariendal Børnehave besøgte Statens Museum for Kunst, blev der talt om mudderfarve og onde, stinkende jætter, for æstetiske oplevelser findes ikke kun i det skønne.
Af: Trine Vinther Larsen
Hvad ved I om nordisk mytologi,« spørger guiden de 15 børn fra Mariendal Børnehave, som i dag skal have først en rundvisning og dernæst en tur på værkstedet på Statens Museum for Kunst.
Børnene nævner alt fra Odin og Midgårdsormen til dødsdragen Nidhug og verdenstræet Yggdrasil. De har i to måneder arbejdet med aser, jætter og vikinger på alle tænkelige måder: De har leget vikingelege sammen, lavet deres egen dagbog, læst bøger dialogisk, tegnet guderne og besøgt Sagnlandet Lejre.
»Børnene har suget til sig, og nu vælter det ud,« siger pædagog Edina Pasalic.
Guiden får dog lov til selv at fortælle om 1700-talsmaleren Nicolai Abildgaards maleri af jætten Ymer, der drikker mælk fra koen Ødhumbla. Det afføder en snak om jætter.
»De er onde og grimme og lugter af æggeskal,« siger en dreng, og en anden mener, at de er ’mudderfarvede’. Den griber guiden, og i værkstedet skal børnene blande en brun mudderfarve og male en jætte.
Femårige Ludvig fortæller, at hans jætte er mudderfarvet, fordi den har hoppet i den mudderpøl, som han også har malet.
Hvorfor er børn ikke også mudderfarvede. De elsker at hoppe i mudderpøl?
»Fordi børn skal have overtræksbukser på,« siger Ludvig.