Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 09 Børn&Unge som e-paper
TEMA: BØRNEPERSPEKTIV. De fynske minifotografer. Perspektiv i jordhøjde
I Institutionen Valhalla i Skoven tager børnene billeder af deres yndlingsting til Børn&Unge. Her er fokus på udeliv og gode legesteder. Børnene er ude på den store legeplads omgivet af skov det meste af dagen.
Af: Maja Hansen
Valhalla i Skoven skaber associationer til lejrtur i 9. klasse. Den store brune bjælkehytte i udkanten af skoven var feriekoloni, før den blev børnehave. Indenfor er det et helt andet syn, der møder én. Her er den gamle pejsestue erstattet af et stort lyst rum med vinduer ud til legepladsen.
Børn&Unge besøger børnehaven for at se børnene tage billeder af de ting, de bedst kan lide. Der er ingen børn at se i det lyse rum. Alle børnene befinder sig udenfor det meste af dagen.
Ude på legepladsen, mellem børn, der bygger kager i sandkassen, og hvinende unger i vild vanvidskørsel ned ad bakken på cykel, sidder pædagog Dorthe Karlog ved et bord-bænke-sæt.
»Valhalla i Skoven er et dejligt sted at være. Vi er jo så heldige, at vi har en stor legeplads, hvor børnene kan være ude hele dagen,« siger hun.
Institutionen lægger stor vægt på et godt udemiljø. Fordi børnehaven ligger i udkanten af Ballerup by, lige op til skoven, er der plads til en stor legeplads med gynger, sandkasse og rutsjebane. Bagerst på legepladsen står piratskibet, og tre høns går frit rundt mellem fødderne på børnene og spiser orm.
Uden for hegnet, langt nok væk til at børnene ikke kan nå den, ligger en død ræv i et bur. En af pædagogerne fandt den døde ræv på vej på arbejde og tog den med. Ræven blev lagt i et lille bur, så pædagogerne og ­børnene kan snakke om og se, hvad der sker, når dyrene dør.

Ingen sko på. Dorthe Karlog rejser sig for at se efter nogle af de ældste børn. Bagerst på legepladsen, nede ved den store rutsjebane, leger Emil med Ulrik. Selvom temperaturen kun lige akkurat sniger sig op på et tocifret tal, har Emil ikke sine støvler på. Da Dorthe Karlog beder ham om at tage støvlerne på for tredje gang, stikker Emil fødderne i støvlerne og trasker afsted med hende.
Dorthe Karlog og Emil sætter sig ved bord-bænke-sættet sammen med børnehavebørnene Theodor, Katrine og Alma. Børnene har svært ved at sidde stille, men de får alligevel fortalt, hvad de synes om at gå i børnehave.
»Jeg kan godt lide at gå i børnehave, for man kan lege med sine venner,« siger Katrine.
»Ja, så leger vi dyr,« følger Alma op.
»Jeg kan bedst lide at være en koala eller en delfin eller hest,« siger Katrine.
Emil, der på det tidspunkt ligger halvt inde over bordet med ansigtet vendt nedad, mønstrer ikke helt den samme entusiasme.
»Jeg vil ikke gå i børnehave. Jeg vil hellere gå til fodbold,« siger han uden at løfte hovedet.
Der går dog ikke mere end to minutter, før han med stor indlevelse fortæller, hvad han kan lide at lave i børnehaven:
»Nede bagved kan man gemme sig for de voksne. Så kan man lege Ninjago, hvor man er ninjaer og kæmper mod de onde.«

Om børnehaven
Børnehuset Valhalla i Skoven ligger i udkanten af Ballerup by. Der er 34 børn i børnehaven, fordelt på de to stuer Pejsestuen og Skovstuen. Derudover er der en vuggestue med 16 børn. Der er ansat otte pædagoger og to medhjælpere, hvoraf flere er på nedsat tid. Institutionen har tidligere været en feriekoloni.

Theodor
Theodor er 5 år. Han elsker at lege på piratskibet nede bagerst i børnehaven, hvor de voksne ikke kan se ham. Han ville ønske, der var mere pink i børnehaven.

Emil
Emil på 5 år elsker madder med peanutbutter og rosiner, og lasagne. Han kan godt lide at lege far, mor og børn med sin storesøster.

Alma
Alma er 5 år. Hun kan godt lide at lege dyr, lege med vand og finde insekter.

Ulrik
Ulrik er 5 år. Han kan godt lide at lege på rutsjebanen og bygge huler.

Katrine
Katrine er 5 år. Hendes yndlingsdyr er koalaer, delfiner og heste. Hun kan godt lide at lege med sine venner og tegne på Irenes kontor.

Det viser billederne os. Børnene søger afgrænsede rum
Små legerum er vigtige for børnene, konkluderer pædagog Dorthe Karlog efter at have set børnenes billeder.
Da pædagog Dorthe Karlog ser børnenes billeder, lægger hun især mærke til, at der ikke er taget mange billeder indenfor.
»Billederne viser, at børnene har mange gode legesteder udenfor, men de udpeger ikke mange steder indenfor. Det kan skyldes, at vi er ved at bygge om herinde, men det er noget, vi skal være opmærksomme på. Vi skal have skabt nogle afgrænsede rum, for det er klart noget, børnene kan lide,« siger hun.
Hun bemærker også, at det er meget forskelligt, hvad børnene har taget billeder af.
»Jeg kan se, at venner betyder utrolig meget for Katrine. Hun har ikke gået her så længe som de andre og har været lang tid om at komme ind i børnefællesskabet, men hun er kommet rigtig godt efter det, så det skinner igennem hos hende. Alma er meget til udeleg, og det kan man også se. Hun har også taget et billede indenfor af det nye rum. Jeg tror, at de er lige ved at finde ud af, hvordan de skal bruge det rum,« siger Dorthe Karlog.