Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2013 Nr.: 22
TEMA. 2013 TUR/RETUR: Karsten kigger mod Danmark
Pædagog Karsten Jensen nyder stadig sit livsvalg om at bo og arbejde i det nordnorske. Men han har en plan om at vende hjem.
Af: Trine Vinther Larsen
Et jobskifte, en flytning, nye norske naboer, bopæl tættere på gamle venner og flere brusende elve at fiske i. Det er nogle af de højdepunkter, som pædagog Karsten Jensen kan nævne fra året, der er gået, siden Børn&Unge i februar 2013 skrev om hans norske eventyr.
Artiklen ’Karsten fandt lyset i Norge’ beskrev, hvordan den aldrende pædagog efter ørkesløs jobsøgning i Danmark fandt sig et gunstigt pædagogjob i det tyndt befolkede Nordnorge, hvor erfarne danske pædagoger står i høj kurs.
Da Børn&Unge besøgte ham, havde Karsten allerede arbejdet et lille år i en børnehave i bygden Birtavarre nord for Tromsø. Og nu, hvor der er gået endnu et år, opsporer vi Karsten en smule længere mod syd. I dag er han ansat som pædagogisk leder i Målselv Kommune i Øverbygd i vuggestuen Kalvhauet.
»Ja, det betyder Kalvehovedet, og navnet har vuggestuen fra det fjeld, som ligger bagved vuggestuen, og som har facon som et kalvehoved,« fortæller Karsten Jensen.
Selvom han har arbejdet som pædagog i mere end 27 år, er det første gang, han nu arbejder i en ren vuggestue med børn på mellem nul og tre år.
»Jeg er helt vild med det. De er nogle fantastiske størrelser, og selv det at skifte ble er hyggeligt,« siger Karsten Jensen.
Han bemærker, at vuggestuens normering er god med tre voksne til ni børn.
»Jeg føler virkelig stadig, at jeg har skudt papegøjen heroppe,« siger han.

Danmark trækker. Ikke bare jobskiftet, men også flytningen sydpå over fjeldene er gået godt, også selvom Karsten var hjemløs, da han med alle sine ejendele læsset ind i sin KIA stationcar ankom til Målselv.
»Jeg havde ellers i min ansættelseskontrakt sikret mig, at kommunen skulle finde bolig til mig, men det var glippet. Heldigvis har jeg gamle venner her fra 1999, og de lod mig flytte ind, til kommunen kort efter havde fundet et fint hus med god isolering, brændeovn og garage,« fortæller Karsten.
Garagen er han særligt glad for, så bilen hverken skal afises eller skrabes fri for sne, når han hver morgen skal køre de 15 kilometer til jobbet i vuggestuen.
Rejsen mellem Karsten og hustruen Kirstens hjem ved Vejle er noget længere – langt over 2.000 kilometer i lige luftlinje. Men ægteparret ses fortsat cirka hver 7. uge.
»Jeg har på ingen måde fortrudt mit valg om at flytte til Norge. Men jeg kan mærke, at det derhjemme hiver mere i mig, og jeg skal nok ikke være heroppe i en evighed. Nu skal jeg også være bedstefar til marts.
Det første år er min tilstedeværelse nok ikke så påkrævet, og min datter har også lovet at komme herop på besøg i sin barsel, men jeg har en plan om at vende hjem og søge arbejde i sommeren 2015,« siger Karsten Jensen, der ser Danmark og familien på sit jule- og nytårsbesøg.