Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 07
Pædagoger overfaldes
Pædagoger udsættes for voldelige overfald fra både børn og forældre, viser ny opgørelse fra Arbejdstilsynet. Stor stigning i antallet af sager, viser BUPL's arbejdsskadestatistik.
Af: Lene Søborg
Mange forbinder arbejdet i daginstitutioner med legende børn, larm og legepladser, men for en del pædagoger byder jobbet også på vold, trusler og traumatiske hændelser, skriver avisen JydskeVestkysten.
56 danske daginstitutioner har lige nu en gul eller rød smiley, fordi de har eller har haft problemer med det psykiske arbejdsmiljø. 18 har fået en kritisk smiley, fordi personalet har været udsat for vold eller traumatiske hændelser.
JydskeVestkysten har fået aktindsigt i sagerne. Aktindsigten viser, at pædagoger bliver slået, truet på livet - og oplever børn, som forsvinder.
Elisa Bergmann, formand for BUPL Sydjylland, har flere eksempler på, at pædagoger er blevet overfaldet.
"Noget af det værste, vi har oplevet, er, at folk er blevet truet med et jagtgevær. Der er folk, der har oplevet at blive sparket og spyttet på hver dag. Det er selvfølgelig svært for den enkelte at stå med," fortæller hun.
Pædagoger får også jævnligt at vide, at de skal slås ihjel. De får lussinger af børnene, de får smidt sand i hovedet, og de frygter nogle af forældrene så meget, at de arrangerer flugtveje ved forældremøder. Det viser aktindsigten i tilsynsrapporterne.

Socialt belastede. Formand for Forældrenes Landsforening (FOLA) Lars Klingenberg vurderer, at problemerne med truende forældre knytter sig til bestemte sociale klasser:
"Den økonomiske recession afstedkommer nogle ulykkelige situationer, hvor forældre er blevet presset," siger han til JydskeVestkysten.
Børn&Unge beskrev den stigende vold mod pædagoger i en artikel i september 2010. Her kunne man blandt andet læse, at omfanget af vold, trusler og chikane mod pædagoger er mere end syvdoblet i løbet af de seneste seks år. Det viste tal fra BUPL's arbejds­skadestatistik.
Man kunne også læse, at det både er børn og unge, forældre og tilfældige trafikanter, som tænder af på pædagogerne.
Arbejdstilsynet har i 2010 besøgt hundredvis af daginstitutioner som led i en særlig indsats for at forbedre arbejdsmiljøet. Tilsynets rapport om indsatsen bliver offentliggjort den 8. april. Nyhederne fra rapporten kan læses på bupl.dk