Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2010 Nr.: 10
BUPL mener: Regeringen er dybt uansvarlig
"I den kommende tid er det BUPL's store udfordring at gøre politikere opmærksomme på den klokkeklare sammenhæng mellem ressourcer, forebyggelse og økonomi.
Af: Tonny Andersen
Så er den gal igen. Den danske økonomi har det elendigt, og der er et rekordstort underskud på statens finanser. Løsningen ligger snublende nær, mener finansminister Claus Hjort Frederiksen (V): Kommunerne skal spare 10 milliarder kroner hvert år. Det er sundt for kommunerne, som får lov til at beholde pengene og kan bruge dem på at forbedre servicen, lyder den bagvendte forklaring fra ministeren. Det svarer til at fodre hunden med sin egen hale. Og bede den om at logre bagefter.
Ministeren peger på otte områder, hvor kommunerne kan spare. 2,5 milliarder kroner skal tages fra de ældre, 2,3 milliarder skal tages fra børnepasningen, og 1,3 milliarder skal tages fra skolerne - for at nævne nogle af de væsentligste områder.
Den nye formand for Kommunernes Landsforening, socialdemokraten Jan ­Trøjborg, har meldt klart ud, at konsekvensen er markante forrringelser i den kommunale service. Beregninger viser, at besparelser på 10 milliarder kroner årligt kan koste 25.000 kommunale job - heraf op mod 6.000 pædagogjob.
Man skal ikke råbe 'ulven kommer', hver gang økonomien er presset, og så voldsomme nedskæringer skal vi nok ikke frygte. Men der er ingen tvivl om, at besparelserne vil koste arbejdspladser, også på vores område. Spørgsmålet er bare hvor mange.
Det er en uhyggeligt kortsigtet strategi at lappe på en en fejlslagen økonomisk politik ved at spare på børn, unge og ældre. Mens fagfolk og begavede politikere efterlyser en særlig indsats over for udsatte børn og unge, en styrket indsats i skolen samt bedre integration, går regeringen den stik modsatte vej. Den fjerner ressourcer og kræver, at kommunalt ansatte skal klare større og større problemer med færre og færre midler.
På den korte bane kan økonomer og politikere som Hjort Frederiksen trylle røde tal sorte og få anerkendelse for det. Men på den lange bane er det en dybt uansvarlig strategi. Når der ikke er pædagoger nok til at forebygge, at børn bliver udsatte, øges risikoen markant for, at børnene får en dårlig start i livet, at de ikke får en uddannelse, og at de siden ender i kriminalitet. Det er både menneskeligt og samfundsøkonomisk en dyr og dårlig løsning.
Det ved pædagoger og klubfolk udmærket. De oplever hver eneste dag, hvad pædagogisk arbejde kan udrette, og de ser, hvor galt det går, når ressourcerne ikke rækker.
I den kommende tid er det BUPL's store udfordring at gøre politikere opmærksomme på den klokkeklare sammenhæng mellem ressourcer, forebyggelse og økonomi. Det er en opgave, som vi glæder os til og håber at kunne samarbejde med Kommunernes Landsforening om. Vel vidende, at det er en krævende opgave i en tid, hvor kortsigtede økonomiske hensyn har så stor medvind.