Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 04 Børn&Unge som e-paper
Tro ikke på alt, hvad du læser. Forbudte pølsehorn var en and
Ifølge Ekstra Bladet er Sundhedsstyrelsen kommet med nye regler for, hvilken mad forældre må medbringe til fødselsdag i børnehaven. Men det kender styrelsen ikke noget til.
Af: Maja Hansen
Ekstra Bladet har for nylig offentliggjort en artikel, hvor der står, at Sundhedsstyrelsen har indført nye regler for medbragt mad til børnefødselsdage i institutioner. Spørger man Sundhedsstyrelsen, lyder det klokkeklare svar:
»Vi har ikke indført nye regler på området. Det kan være, at Fødevarestyrelsen står bag.« Reglerne har ellers været årsag til ramaskrig på de sociale medier, da de angiveligt skulle forbyde forældrene at medbringe pølsehorn til fester i institutionerne.
Så er der ikke andet at gøre end at tage fat i Fødevarestyrelsen og stille dem til ansvar for, at børn ikke længere kan nyde pølsehorn og pizzasnegle i børnehaven, når de har fødselsdag. Dyrlæge Carl-Aage Morgen fra Fødevarestyrelsens kontor for foder og fødevaresikkerhed har været så venlig at besvare de spørgsmål, der automatisk dukker op ved en fratagelse af grundlæggende pølsehornsrettigheder.

Har Fødevarestyrelsen indført nye regler, der forbyder pølsehorn?
»Vi har ikke indført nye regler på området. Der er ikke sket ændringer i, hvad man må medbringe ved børnefødselsdage de seneste år.«

Hvordan er reglerne på nuværende tidspunkt?
»Forældres medbragte mad kan inddeles i to kategorier: ’privatsfære’ og ’virksomhed under bagatelgrænsen’. ’Privatsfære’ er for eksempel den mad, forældrene medbringer til børnefødselsdage. Det ligger helt uden for fødevarelovgivningen. ’Virksomhed under bagatelgrænsen’ er, når forældre giver et bidrag til en madordning, som et registreret køkken står bag. I begge situationer er der ingen grænser for, hvad forældrene må komme med.«

Så det har aldrig været et problem at medbringe pølsehorn?
»På et tidspunkt havde vi strammere regler for, hvad forældrene måtte medbringe til madordninger. De måtte ikke medbringe ting, de havde tilberedt hjemme, for eksempel pølsehornene. I 2011 kom der nye regler, som betyder, at der ikke længere er grænser for, hvad en ’Virksomhed under bagatelgrænsen’ må medbringe.

Så forældre må altså gerne medbringe pølsehorn til børnefødselsdage?
»Det er helt korrekt. Pølsehorn, frugtspyd og så videre er det helt i orden at medbringe.«

Hvem har ansvaret, hvis børnene får massemadforgiftning?
»Dem, der serverer maden, har ansvaret. Det er forældrenes ansvar ikke at levere dårlig mad, men det er også køkkenets ansvar ikke at modtage mad, som kan være farlig.«

Om artiklen
2. februar 2015 havde Ekstra Bladet en artikel på sin hjemmeside under overskriften ’Årgh ja, hvad: Børnehave forbyder pølsehorn’. I artiklen står, at Sundhedsstyrelsen er ’kommet med nye skrappe regler for opbevaring og servering af fødevarer i børnehaven’. Avisen skriver, at institutionen Børnegården derfor har vedtaget nye regler, der forbyder forældre at medbringe hjemme­lavede pølsehorn, pizzasnegle og frugtspyd.