Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2018 Nr.: 16 Børn&Unge som e-paper
BUPL-formand: Dårlige normeringer spærrer for et godt børneliv
BUPL-formand Elisa Rimpler kaldte dårlige normeringer den største forhindring for et godt børneliv i sin kongresberetning, hvor solidaritet og fællesskab også fik masser af plads.
Af: Mikkel Prytz
Ligestilling, ytringsfrihed, solidaritet og fællesskab. Det var nogle af de værdier, BUPL-formand Elisa Rimpler fremhævede, da hun skød BUPL’s kongres 2018 i gang med sin beretning.
En beretning, hvor hun også sendte et klart budskab om betydningen af gode normeringer – eller manglen på samme.

»De dårlige normeringer er den største forhindring for et godt børneliv,« sagde formanden, inden hun høstede et stort bifald med sine ord om, at Danmark er på kollisionskurs:

»Der mangler stadig 4.000 pædagoger fra før krisen, selv om økonomien buldrer derudaf. Der kommer 70.000 flere småbørn de kommende 10 år. Det er nu, der skal investeres i en national handleplan for Danmarks børn,« sagde Elisa Rimpler.

Skulder ved skulder
Formanden brugte sin beretning til at se tilbage på et 2018, der bød på dramatiske og langvarige overenskomstforhandlinger, hvor store dele af fagbevægelsen stod sammen og krævede forbedringer af løn og arbejdsvilkår.
Og hun advarede mod at presse den offentlige sektor yderligere nu, hvor pædagogerne ’stadig har lugten af savsmuld i næsen fra forårets demonstrationer.’ I stedet lyder hendes anbefaling at søge mod kompromis og samarbejde.

»For der er meget, vi mangler at løse. Rekrutteringsudfordringer. Arbejdstid, der passer til ønsket om mere kvalitet, og hvor det er helt naturligt, at pædagoger ikke skal planlægge pædagogiske aktiviteter hen over hovedet på børnene. Og løn, selvfølgelig. Ligeløn. Ikke?« spurgte hun de fremmødte, som svarede med klapsalver.

Der var også en opfordring til de delegerede fra formanden om, at det er vigtigt, at pædagoger bruger deres kritiske røst, når det er nødvendigt.

»Det vigtigste er nemlig, at vi tager bladet fra munden. At vi taler om det kritisable. Sætter billeder på. Fortæller, hvad det gør ved os som pædagoger. Hvad det gør ved pædagogikken. Og, ikke mindst, hvad det gør ved børnene,« sagde Elisa Rimpler.

Anerkendele og solidaritet
Der er mange udfordringer for pædagoger at tage fat på, mener formanden.

»Vi kæmper stadig med, at vuggestuer og børnehaver har et prædikat af en arbejdsmarkedsforanstaltning, hvor børn skal opbevares, mens mor og far er på arbejde. Et håbløst forældet syn på pædagogikken, hvor man ikke anerkender den betydning, som pædagogerne har for børns udvikling og trivsel,« sagde hun.

Formandens beretning gav anledning til flere kommentarer fra de delegerede. Bjarne Rønne Kofoed fra BUPL Hovedstaden var glad for, at Elisa Rimpler talte om solidaritet.

»Men så må vi også begynde at diskutere, hvad vi forstår med solidaritet. Hvis vi siger, at BUPL er solidarisk, fordi vi gerne vil have, at andre hjælper os med at få en bedre løn, så er det ikke solidaritet. Vi skal også finde ud af, hvad vi vil bidrage med,« sagde han.

Beretningen blev enstemmigt vedtaget.