Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2010 Nr.: 29
Pædagogerne får fryns alligevel
Pædagogerne får nu alligevel lov til at købe skattefrie mobiltelefoner, fitnesskort, computere og massage fra kommunernes frynsekataloger. BUPL vender 180 grader i spørgsmålet om fryns.
Af: Marie Bille
Nej, nej og atter ... ja til fryns. Pædagogerne får nu lov til at få del i de kommunale frynseordninger, som betyder, at de kan købe ind for deres løn, før der bliver trukket skat. Det har et flertal af BUPL's hovedbestyrelse besluttet på Nyborg Strand på et møde, hvor de gjorde klar til kongressen,
Det var tredje gang, hovedbestyrelsen tog stilling til, om BUPL skulle underskrive aftalen om fryns med Kommunernes Landsforening (KL). To tredjedele af hovedbestyrelsen stemte for, at pæda­gogerne fremover også kan få fryns betalt via bruttoløntræk.
"Vi underskriver nu aftalen med KL," siger BUPL's formand Henning Pedersen.
BUPL's hovedbestyrelse har ellers så sent som i slutningen af oktober besluttet, at pædagogerne ikke kunne få del i de kommunale frynseordninger, der var betalt med bruttoløntræk. Især formand Henning Pedersen har talt imod ordningerne, som han mener, underminerer velfærdssystemet, fordi frynsen er betalt over skatten.

Modstandere falder fra. Men et skred i fagbevægelsens samlede opbakning til den holdning har fået Henning Pedersen og BUPL til at hoppe med på frynsevognen sammen med blandt andre sygeplejersker, lærere og socialpædagoger, der for nylig har besluttet at underskrive aftalen.
"Hvis vi står tilbage som de eneste, der er imod, giver det ikke længere nogen mening. Så mangler den politiske slagkraft," siger Henning Pedersen.
Selvom han har stemt for at underskrive aftalen om fryns, er han stadig ikke vild med de skattefinansierede telefoner og fitnesskort. Han mener, pædagogerne kan finde de samme produkter billigere, hvis de ser sig om i butikkerne efter 'nogle gode tilbud'.

BUPL-formanden har ikke et stort problem med at tage en beslutning, der går imod hans egentlige politiske overbevisning.
"Sådan er politik jo. Man bliver nødt til at tage bestik af situationen, og det har vi nu gjort," siger han.

Pædagoger vil have fryns. Siden BUPL i sommer første gang besluttede at stoppe de kommunale frynseordninger for pæda­gogernes vedkommende efter en ændring i aftalen med KL, har debatten raset blandt pædagoger. Mange har været utilfredse med, at de ikke længere kunne vælge fra kommunernes frynsekataloger.
"Vi har fået mange henvendelser fra medlemmer, især fra de lokale fagforeninger, hvor pædagogerne tidligere har haft aftaler om personalegoder. Selvfølgelig har det gjort indtryk, men det har ikke været afgørende for vores beslutning," siger Henning Pedersen.
Sidste år viste en medlemsundersøgelse, at et flertal af pæda­gogerne gerne vil have fryns. Senest har en undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning vist, at pædagogerne især er meget interesserede i sundhedsordninger som fitness, massage og fysioterapi.
53 fagforbund har underskrevet KL's aftale om personalegoder, der finansieres via bruttoløntræk. Fire forbund er stadig imod. Det er Dansk Journalistforbund, 3F, Lager, Post & Servicearbejdernes Forbund og Forbundet Træ-Industri-Byg i Danmark.