Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2010 Nr.: 16
BUPL mener: Klapjagt på arbejdsløse
Velfærden er i knæ, så tiden kalder mere end nogensinde på sammenhold. Fagforeningerne og forbundene må sikre, at det fælles samarbejde får højeste prioritet, både op til økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne og efterfølgende.
Af: Tonny Andersen
Den 20. maj skrev 3500 tillidsrepræsentanter danmarkshistorie, da det lykkedes 11 forskellige fagforbund at samle så mange tillidsfolk til et fælles stormøde vendt mod velfærdsforringelser. Tillidsrepræsentanterne for en lang række offentligt ansatte grupper var på mødet enige om i fællesskab at kæmpe for velfærden og om ikke at lade sig splitte eller kæmpe mod hinanden om de lunser, der er tilbage efter nedskæringerne.
Regeringen har brugt milliarder på bankpakker og skattelettelser til de rigeste, og fredet de multinationale selskaber fra at betale skat. Den har samtidig krævet, at regningen for den uansvarlige politik skulle betales via nedskæringer på velfærden.
Der er råd til velfærd, hvis vi lukker hullet i statskassen og kræver, at spekulanterne og de multinationale firmaer betaler skat. Tag pengene, hvor de er - hos de rigeste - og stop nedskæringerne i den offentlige sektor, lød den klare melding fra de 3500 tillidsfolk på stormødet i Fredericia.
Efterfølgende har regeringen og Dansk Folkeparti så fremlagt deres endelige spareplan, hvor de nu vil spare 24 milliarder på statsbudgettet, blandt andet ved at halvere dagpengeperioden fra fire til to år. Det er noget af en krigserklæring over for de arbejdsløse i en tid, hvor det bliver stadig vanskeligere at finde arbejde.
Det er selvfølgelig positivt, at overførselsindkomsterne går fri, og at kommunerne slipper for at skulle spare fire milliarder kroner over de næste tre år, men det er dybt urimeligt at lade regningen gå videre til de arbejdsløse i stedet. Kommunerne undgår ikke nedskæringer, da der stadig opereres med nulvækst i kommunerne de kommende år, svarende til besparelser på 13,5 milliarder kroner. Det er kun den yderligere besparelse på 4 milliarder kroner, der er fjernet i regeringens spareplan.
Der er derfor fortsat behov for, at kommunerne gør oprør og siger nej til flere nedskæringer. Tillidsfolkene, der på tværs af de 11 fagforbund var samlet til stormøde, er gået sammen om at kæmpe for vores fælles fremtid. Vi vil have mulighed for at levere kvalitet og velfærd i hverdagen. Vi vil have mulighed for at være professionelle og bruge vores viden og uddannelse. Vi vil have et moderne og tidssvarende arbejdsmiljø.
Velfærden er i knæ, så tiden kalder mere end nogensinde på sammenhold. Fagforeningerne og forbundene må sikre, at det fælles samarbejde får højeste prioritet, både op til økonomiforhandlingerne mellem regeringen og kommunerne og efterfølgende. Der er brug for, at udvikle velfærden i stedet for at afvikle den. Vi skal skabe job, i stedet for at fyre folk. Vi ved, at det virker at investere i fælles velfærd. Det er sådan, vi har skabt vores samfund. Ansatte, brugere, borgere, fagforeninger, elevorganisationer og mange andre har masser af idéer til udvikling.