Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 03
Lys i mørket. Færre langtidsledige pædagoger
Antallet af pædagoger, som har været ledige i mere end 80 procent af det seneste år, er for første gang siden 2008 faldet. Professorer spår yderligere fald.
Af: Rikke Gundersen
Jobmarkedet lysner lidt for pædagoger. Siden 2008 har antallet af langtidsledige pædagoger i BUPL været stigende, men sidste år vendte det. Det viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsens jobindsatsdatabase.
I november 2008 var der 108 langtidsledige pædagoger, og i 2012 var det steget til 579. Men tallet for november 2013 lå kun på 311.
I BUPL skaber den faldende langtidsledighed kun delvis glæde.
»Umiddelbart er det positivt, men jeg er bekymret for, at mange pædagoger er faldet ud af dagpengesystemet på grund af ændringen af dagpengeperioden fra 4 til 2 år, og at de derfor ikke indgår i statistikken,« siger Lasse Bjerg Jørgensen, formand for BUPL’s a-kasse og arbejdsmarkedspolitisk ansvarlig i BUPL.
Han peger dog på, at nogle også kan have fået job gennem blandt andet jobrotationsforløb, hvor vikarer ofte er rekrutteret blandt langtidsledige.
Henning Jørgensen, professor på Center for Arbejdsmarkeds­forskning CARMA på Aalborg Universitet, bruger også jobrotation som en mulig forklaring på den faldende langtidsledighed.
En evaluering af et jobrotationsprojekt i Aarhus Kommune blandt 40 arbejdsløse pædagoger tyder også på, at jobrotation har en god effekt. 73 procent af de pæda­goger, der deltog i undersøgelsen, sagde, at de havde fået job. 9 ud af 10 mente, at jobrotationsprojektet gav dem jobbet.

500 millioner hjælper. Bent Greve, professor i samfundsvidenskab ved Roskilde Universitet, forklarer, at noget af den faldende langtidsledighed kan skyldes, at det fra politisk side blev vedtaget at tilføre dag­institutionsområdet 500 millioner kroner mere om året fra 2013.
»Det har givet blandt andet langtidsledige mulighed for at komme ind på jobmarkedet igen. Samtidig betyder det, at jobmulighederne for de kommende nyuddannede er blevet bedre,« siger Bent Greve.
Begge professorer vurderer, at langtidsledigheden vil falde yderligere i løbet af det kommende år.
»Der er fortsat mange ældre, som trækker sig tilbage fra arbejdsmarkedet, hvilket vil skabe større mulighed for, at andre kan komme i job,« siger Bent Greve.
Henning Jørgensen skønner, at et kommende folketingsvalg vil påvirke jobudviklingen.
»Det ser ikke godt ud for regeringen i øjeblikket, så den bliver nødt til at gøre noget for de ledige, hvis den vil have en chance for at blive genvalgt,« siger han.

Langtidsledighed blandt pædagoger
Antallet af langtidsledige har været stigende siden 2008, men sidste år vendte udviklingen.

Årstal, Antal langtidsledige fuldtidspersoner
november i BUPL’s a-kasse
2007 308
2008 108
2009 118
2010 249
2011 490
2012 579
2013 311
Kilde: Arbejdsmarkedsstyrelsens jobindsatsdatabase.
Note: Langtidsledighed er defineret ved 80 procent ledighed det seneste år.