Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2017 Nr.: 11 Børn&Unge som e-paper
En pose boller gør en verden til forskel
Mange institutioner mærker, at forældrene ikke har råd
til ordentligt fodtøj, en solid madpakke eller overtøj. Vi ser gennem fingrene med reglerne, siger pædagog.
Af: Henrik Stanek
Børnehuset Ovenpå ligger omgivet af villaer og socialt boligbyggeri i det nordvestlige Aarhus, og lederen genkender problemet med fattigdom.
»Vi har i de senere år fået flere velfungerende familier, så forskellene mellem rige og fattige børn er blevet tydeligere. Vi har børn, som ikke kommer på ferie, og vores forældreråd arrangerede på et tidspunkt en indsamling af tøj. Men min største bekymring er forældre, som er nødt til at sætte deres børn på deltid, selvom børnene har brug for vores pædagogik,« fortæller Lisbeth Møller.
Hun ser nogle gange gennem fingrene med, at børn spiser med, selvom forældrene ikke har betalt de 179 kroner, som et eftermiddagsmåltid koster om måneden. Hun stikker også indimellem en flygtningefamilie en pose boller med hjem om fredagen. Så får hun et kys på kinden af moren.
»Det er værd at tænke over, at en pose boller kan gøre så stor forskel for en familie,« siger Lisbeth Møller.

Mangel på fodtøj. I Thisted ligger vuggestuen Tumlehuset i et kvarter med mange kontanthjælpsmodtagere og flygtninge. Hvor børn af forældre i arbejde har termotøj, regntøj, tynde og tykke jakker og gummistøvler med, mangler de fattige børn tøj.
»Vi henviser forældrene til genbrugsbutikker, for tøjet behøver ikke at være nyt. Men fodtøj udgør et særligt problem. Ofte er skoene for små, eller også køber forældrene dem alt for store, så de kan holde i lang tid,« siger leder Gitte Thyrrestrup.
Uanset sko og påklædning kommer børnene ud på legepladsen. Også når det er regnvejr.
»Vi har lidt lånetøj, men ellers må børnene ind, når de bliver våde og kolde, fordi de ikke har regntøj og gummistøvler,« siger Gitte Thyrrestrup.