Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 16
Så er den gal igen. Forældre skal passe børn i ydertimer
Forældre skal træde til som frivillig, gratis arbejdskraft, når Hedensted Kommune vil forlænge åbningstiden. Det er en dårlig idé, mener BUPL og pædagoger, der raser på Facebook.
Af: Lene Søborg
Fra næste år skal det være nemmere at være forældre i Hedensted. Åbningstiderne i kommunens dagtilbud skal forlænges, så forældrene bliver mindre pressede.
Men ledige pædagoger skal ikke drømme om masser af nye job i kommunens børnehaver og vuggestuer. Ifølge et forslag fra kommunens læringsudvalg skal institutionerne delvist basere deres tilbud på frivillige forældre, der passer børn i yder­timerne.
Meldingen har sat sindene i kog på BUPL’s Facebookside. Med lige dele vrede, forargelse og humor skyder pædagogerne forslaget et godt stykke ud i verdensrummet.
Caroline Braunstein skriver for eksempel: »Lukker man først op for brugen af frivillige, så er det et spørgsmål om tid, før kommunen sparer de professionelle væk og kun eller primært bruger gratis arbejdskraft.«
Kathrine Kroghøj Sørensen skriver: »Finder det dybt bekymrende, at man finder vores fag så lidt betydningsfuldt, at frivillige nu kan gøre arbejdet.«
Flere sammenligner med andre fag.
»Det svarer til, at du går til en bager, hvis du skal ha’ lavet en synstest,« skriver Bitten Persson.
»Hvad også med frivillige i politiet, på sygehusene og på Christiansborg? Hvad med frivillige buschauffører,« spørger Henrik Echers.
»Det næste bliver vel sygehuset. Ja, måske endda piloter til at flyve os sydpå,« spår Judith S. Schwab.

En dårlig idé. Helen Christoffersen spørger på Facebook, hvor BUPL er henne. Svaret fra BUPL’s formand, Henning Pedersen, er en soleklar afstandtagen i medierne.
»Det er en rigtig dårlig idé. En daginstitution er et pædagogisk tilbud – ikke en legestue. Børnene skal selvfølgelig have en hverdag i institutioner med kendte og uddannede voksne, og vi ved, at det har stor betydning for børns trivsel og udvikling, at der er høj kvalitet i institutionerne,« siger han og fortsætter:
»Man skal huske, at vi har med små børn at gøre. Og det drejer sig endda om ydertidspunkter, hvor børnene er ekstra sårbare og trætte. Her er det ekstra vigtigt med uddannet personale.«

Også Fredericia. Hedensted Kommune er ikke den første kommune, der har spekuleret i at bruge frivillig arbejdskraft i ydertimerne.
Sidste år forsøgte Fredericia Kommune sig med en lignede ordning, hvor forældre skulle passe børnene i ydertimerne. Men kommunen sadlede om, da undervisningsminister Christine Antorini (S) krævede, at der var det fornødne tilsyn med pasningen.
»Hedensted Kommune bør hellere overveje, hvordan man kan inddrage frivillige på en positiv måde i børnenes hverdag,« siger Henning Pedersen og henviser til Gentofte Kommune, hvor institutionerne arbejder sammen med Ældre Sagens frivillige børnehavevenner. De læser højt for børnene, fortæller om gamle dage og har et glimrende samarbejde med pædagogerne.
»Så brug nu de frivillige til at give børnene noget ekstra, og ikke som en lappeløsning i de kommunale budgetter,« siger Henning Pedersen.
Byrådet i Hedensted tager stilling til forslaget på sit møde den 29. oktober.