Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 20 Børn&Unge som e-paper
BUPL MENER: God jul og god fagforening
Vi kan prale af meget i BUPL, ikke mindst af hvordan vi støt og sikkert har fået politikere og meningsdannere til at tale om pædagogers arbejde og vilkår.
Af: Elisa Bergmann formand BUPL
I 2014 hentede BUPL 28 millioner kroner til medlemmerne i arbejdsskadeerstatninger. Det er en af mange gode grunde til at være medlem af BUPL.
Julen er et fint tidspunkt til at hylde fællesskabet. Det er hjerternes fest, siges det, og enhver pædagog ved, hvor vigtigt det er, at hjertet er på rette sted, når vi er på arbejde – og at det går hånd i hånd med en solid faglighed og et stærkt sammenhold.
Som pædagoger har vi valgt et arbejde, hvor vi tager ansvaret for Danmarks dyrebare fremtid ved at udføre den meget vigtige konkrete opgave, som det er at sikre omsorg, trivsel, udvikling og læring for børn og unge.
Og vi har netop altid hjertet med.
Men det er ikke nok, at vi føler os kaldet til at gøre en forskel for andre mennesker og bliver mødt af glade børnestemmer hver morgen. Det er ikke nok, at vi får et kursus eller mærker, hvordan vi bliver dygtigere til at løse opgaven med at inkludere Marie. Når Magnus forlader den trygge ramme, vi har skabt, er det da dejligt at få en æske chokolade af ’mor og far’ sammen med en masse roser om alt det skønne, vi har gjort for ham. Men det er ikke nok.
Det er heller ikke nok, når lederen bliver rost af forvaltningen, fordi vi i institutionen har været forbilledlige og omstillingsparate ved den seneste strukturændring.
Vi har uden tvivl verdens bedste job, men det bærer ikke lønnen i sig selv. Vi vil også belønnes konkret og kontant med en løn og nogle vilkår, der modsvarer det kæmpestore ansvar, vi har. Det skal vi kæmpe for, og derfor er pædagogernes fællesskab vigtigere end nogensinde før. I BUPL er vi allerede mange, og vi er stærke, men hvis vi skal være stærkere, skal vi have endnu flere med.
Det er vigtigt for mig at slå fast, at BUPL ikke er en butik, men en forening. En forening forpligter, for her bestemmer fællesskabet, hvordan vi skaber tryghed for den enkelte, for eksempel hvis man kommer ud for en arbejdsskade, og hvordan vi sikrer vores fælles rettigheder som løn, pension og arbejdstid.
Vi kan prale af meget i BUPL, ikke mindst af hvordan vi støt og sikkert har fået politikere og meningsdannere til at tale om pædagogers arbejde og vilkår. Hvordan vi ihærdigt arbejder for normeringer og har fået børnene på finansloven, og hvordan vi holder skarpt øje med de kommunale budgetter ved hjælp af blandt andet vores tillidsfolk, så ingen kommune slipper af sted med at spare i det skjulte på børneområdet. Hvordan vi sørger for forskning og udvikling på vores område, når ingen andre gør. Hvordan vi diskuterer etik, arrangerer kurser om understøttende undervisning og holder fyraftensmøder om professionsfaglige udfordringer. Og meget, meget andet ...
BUPL kan helt sikkert blive bedre, og det arbejder vi konstant på. Men det gode ved en fagforening er, at det er medlemmerne, nemlig dig (og mig), der er BUPL. Og som formand er det vigtigt for mig at slå fast, at alle medlemmers bidrag til fællesskabet er vigtige, store som små. Du bidrager, når du med stolthed taler om dit arbejde til familiefesten, når du bakker din tillidsrepræsentant op, når du kommenterer og deler budskaber på Facebook, og når du skriver et læserbrev til den lokale avis.
De små ting, vi gør, styrker fællesskabet, og sammenlagt sikrer det, at BUPL gør en forskel.
Så har du en kollega, der (endnu) ikke er medlem, må du meget gerne foreslå ham eller hende at melde sig ind i vores fælleskab, ind i BUPL. På den lange bane er det en stor gave, for investeringen kommer stensikkert igen, både til den enkelte og fællesskabet.
Tak til dig, der hver dag gør mig stolt af at repræsentere pædagogerne og verdens bedste fag.
Glædelig jul og godt nytår.