Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 02
Sveden begynder snart at pible frem
Siden Jette Haustrup blev færdig som pædagog i 2006, har hun ikke været fastansat. Efter endt barsel er hun lige startet i fire ugers praktik i en børnehave. Men enden på dagpengene nærmer sig med hast.
Af: Peter Bøgsted
Jette Haustrup er lige kommet ind fra vinterkulden og har fået tøjet af sine to mindste børn, Freja på fire år og Hjalte på et. Det tager ikke så lang tid at hente dem i institutionen. Den ligger lige i nærheden i Odense-forstaden Vollsmose, hvor de bor sammen med storebror Lucas på syv og børnenes far Mikael.
Jette Haustrup er spændt på, hvordan det hele kommer at hænge sammen i den kommende tid. Hun er netop begyndt i virksomhedspraktik i en børnehave, og hendes mand arbejder sent, så han kan kun hente en gang om ugen.
Da Jette Haunstrup, som er 31 år, blev indkaldt til samtale i jobcenteret efter endt barsel i slutningen af november sidste år, blev hun stillet overfor to valg. Enten kunne hun komme på et 'uinspirerende jobsøgningskursus', som jobkonsulenten udtrykte det, eller fire ugers praktik i en institution.
Det har hun nu selv skaffet sig i en børnehave i Vollsmose, hvor hun tidligere har arbejdet som vikar.

Brænder for det sociale. Siden hun blev færdig som pædagog i 2006, har Jette Haustrup ikke været fastansat, men har haft et par vikariater. Da hun senest søgte job, var der 67 ansøgere til ét job. Og oven på de seneste fyringer af pædagoger i Odense Kommune ser hun ikke lyst på mulighederne for at skaffe sig regulært arbejde lige med det første.
Tilværelsen uden dagpenge rykker tættere og tættere på.
"Jeg kan så småt begynde at mærke svedperlerne pible frem på panden ved udsigten til at miste dagpengene. Men lige nu glæder jeg mig bare over at være i gang igen. Selv om fire uger ikke er lang tid, giver det mulighed for at genopfriske faget og dagligdagen i en institution. Og det er en rigtig Vollsmose-børnehave, fyldt med uregerlige, men søde unger, og med en del problemfamilier. Så det bliver bestemt ikke kedeligt, og der er gode chancer for at lære en masse, ikke mindst på det sociale plan," fortæller hun.

Bilen er solgt. Men hun er også lidt nervøs og føler sig under et stort pres.
"Jeg er bestemt ikke modvillig, jeg vil gerne have et arbejde. Men det er det sociale, jeg brænder for, så jeg har det lidt svært med, at jeg måske er tvunget til at søge noget, jeg kun kan gå halvhjertet ind i. I første omgang gælder det om at få nogle job på CV'et, også selvom det kun handler om praktik."
Familien har overvejet, om de bliver nødt til at flytte fra Vollsmose - og fra Odense, hvis der ikke er noget arbejde at få, inden Jette Haustrups dagpengeperiode rinder ud om halvandet års tid.
"Vi blev nødt til at sælge bilen for to år siden, og vi kan ikke tåle at ryge endnu længere ned i indkomst. Denne gang har jeg været heldig at få en praktik, der ikke ligger længere væk, end jeg kan cykle. Men skal jeg til at køre med offentlig transport, kan der nemt gå op mod et par timer om dagen, og så bliver det rigtig svært med børnene."
Flytning står ikke øverst på dagsordenen lige nu.
"Vi har det fint nok med at bo her, og huslejen er til at betale," siger Jette, men tilføjer:
"Mine børn skal ikke blive teenagere her."