Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2015 Nr.: 06 Børn&Unge som e-paper
Inklusion. Det bliver svært at sige farvel
Christina Dalsgaard Riisom har fulgt Naya, ­siden Naja var tre, og også da hun startede i ­folkeskole. Men fra april er det slut. Og dog ...
Af: Josephine Maria Wiesener
Vi nærmer os sommerferien, og det har været et godt skoleår for Naya. På trods af en muskelsvindssygdom er hun gnidningsfrit blevet inkluderet i folkeskolen. Men fra april skal hendes støtte­pædagog gennem tre år, Christina Dalsgaard Riisom, tilbage til Skolegades Børnehave, hvorfra hun har taget orlov for at følge Naya, da hun startede i Gjern Skole.
Fra april har skolen ansat en som handicap­hjælper og en medhjælper, som skal følge Naya.
»Skolens ledelse har gjort alt, hvad de kunne for at beholde mig. Men jeg er for dyr,« sukker hun. Hun ved, at det bliver svært ikke længere at skulle følge Naya.
»For mig bliver det virkelig hårdt, selvom jeg skal tilbage til en dejlig arbejdsplads med gode kolleger og søde børn. Jeg har været rigtig glad for at arbejde i skolen med Naya. Jeg kan godt lide strukturen og den kontakt, jeg får både med barnet og familien. Det er meget intensivt. Det er også en pige, jeg har kendt, siden hun var tre, så det er en del år, hvor jeg har fået lov til at komme tæt på,« siger hun.

En god start i skolen. At have Christina Dalsgaard Riisom som støttepædagog i børnehave og folkeskole har betydet, at Naya er blevet en succeshistorie om inklusion. Det har givet hende en tryg og struktureret hverdag og en god start på skolegangen. Det er Nayas familie taknemmelig for.
»Det har betydet alt både for Naya og familien at have Christina. Det har været en kæmpe tryghed, fordi vi alle har været usikre på, hvordan skolen skulle foregå for hende,« siger Nayas mor, Louise Tofteby Hasager.
Hun ser nu mere optimistisk på resten af Nayas skolegang.

Ikke helt farvel. Naya har været vant til at have Christina Dalsgaard Riisom ved sin side 32 timer om ugen. For hende bliver det en omvæltning ikke længere at have sin faste pædagogiske makker.
»Naya er rimelig cool. ’Tror du, at du kommer til at savne mig en smule?’, har jeg spurgt hende. ’Det ved jeg ikke’, siger hun så.’ Jeg kommer til at savne dig’, fortæller jeg hende. Hendes mor siger, at hun nok kommer til at savne mig meget, men Naya har aldrig haft følelserne uden på tøjet. Hun kan være en rigtig jyde,« griner Christina Dalsgaard Riisom.
Selv om den dynamiske duo ikke længere kommer til at følges dagligt, vil Christina Dalsgaard Riisom ikke forsvinde helt ud af Nayas liv.
»Jeg er ved at læse til zoneterapeut og giver Naya zoneterapi hver uge. Det bliver jeg ved med. Så jeg siger ikke helt farvel,« smiler hun.