Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2011 Nr.: 10
BUPL mener: Investér i børnene
S og SF overser desværre, at uddannelsessystemet starter i vuggestuen. At det er os pædagoger, der i vuggestuer og børnehaver skaber grundlaget for læring.
Af: Henning Pedersen
I løbet af de seneste uger har både regeringens og oppositionens 2020-planer set dagens lys. Set med pædagogiske øjne er det svært at blive imponeret over nogen af dem.
S/SF's 2020-plan taler om, at investering i uddannelse giver en langsigtet økonomisk gevinst. Så langt så godt. Problemet er, at daginstitutionsområdet ikke er tænkt med. Vuggestuer og børnehaver er stort set fraværende i planen, bortset fra et afsnit om afskaffelse af lukkedage.
S og SF overser desværre, at uddannelsessystemet starter i vuggestuen. At det er os pædagoger, der i vuggestuer og børnehaver skaber grundlaget for læring. Når S og SF vil tilføre penge til uddannelsessystemet, burde de derfor også tilføre penge til daginstitutionerne.
Det gør de bare ikke. De skærer godt nok ikke helt så hårdt som regeringen, men de overtager en alt for stor del af blå bloks politik, der har udsultet kommunerne i de sidste 10 år. I BUPL havde vi håbet, at oppositionen ville investere i daginstitutionsområdet, så vi kan få bedre forhold for pædagogerne og gladere og dygtigere børn. Det er der desværre ikke tegn på i den plan, S og SF fremlagde i sidste uge.
Det vi har brug for i Danmark er ikke flere nedskæringer. Vi har i den grad brug for investeringer i vores mindste medborgere. Vi skal have flere pædagoger pr. barn, og vi vil kun have uddannet personale i vuggestuer og børnehaver. Det koster penge her og nu, men vi ved fra flere undersøgelser, at afkastet er stort på lang sigt.
En af dem, der har dokumenteret, at en tidlig pædagogisk indsats af høj kvalitet bidrager til samfundsøkonomien, er den amerikanske nobelprismodtager James Heckmann. Han har fundet ud af, at børn der har gået i børnehave, får længere uddannelser, bedre job og højere løn - og dermed betaler mere i skat. Og fra OECD ved vi, at børn, der har gået i daginstitution, begår mindre kriminalitet, bliver bedre uddannet, tjener mere osv.
Det er den tankegang, vi har brug for i den økonomiske politik i Danmark. Og den findes faktisk langt hen ad vejen i S/SF's 2020-plan. Desværre bare ikke på daginstitutionsområdet.
Det, synes jeg mildest talt, er ærgerligt for Danmark, for pædagogerne og for børnene. Og jeg vil kæmpe for at få lavet om på det. Vinder oppositionen valget, er der lagt op til trepartsforhandlinger. Her vil jeg gøre alt, hvad jeg kan, for at få politikerne til at forstå, at vi bliver nødt til at investere i de mindste i vores samfund, og at vi ikke må spare på det, der er grundlaget for fremtidens vækst.
Når alt det er sagt, mener jeg alligevel, at Fair løsning er den mindst ringe økonomiske plan frem mod år 2020. Det er der tre grunde til: S og SF giver os mulighed for indflydelse via trepartsforhandlinger. De tillader en lidt større vækst i de offentlige udgifter end regeringen. Og endelig vil de ikke forringe efterlønnen.