Søg Alle årgange Facebook BUPL.dk
År: 2014 Nr.: 10
TEMA: PARLAMENTSVALG: Hvordan stemmer pædagogerne?
Hver fjerde pædagog har endnu ikke besluttet, hvor krydset skal sættes til Parlamentsvalget den 25. maj. De har svært ved at finde et parti, der opfylder ønskerne, mener valgforsker.
Af: Tanja Lærke Larsen
Lidt flere end hver fjerde pædagog, 28 procent, er i tvivl om, hvem de skal stemme på, når der er parlamentsvalg på søndag. Det viser en rundspørge i BUPL’s medlemspanel.
Ifølge Johannes Andersen, valgforsker ved Aalborg Universitet, skyldes ubeslutsomheden blandt pædagogerne, at de har svært at finde et parti, der passer til deres søgekriterier.
»Pædagoger stemmer traditionelt til venstre for midten, men samtidig vil der være rigtig mange pædagoger, som er modstandere af eller skeptiske over for EU,« vurderer valgforskeren, som mener, at det match er svært at finde.
»Det parti, som er mest kritisk over for EU, er Dansk Folkeparti. Men der har pæda­gogerne normalt ikke lyst til at sætte deres kryds, da de som venstreorienterede ikke vil slås i hartkorn med Dansk Folkeparti,« vurderer Johannes Andersen.

Stadig røde. Selvom en stor gruppe af pædagogerne er i tvivl om, hvor de skal sætte deres kryds, svarer 4 ud af 5 pædagoger, at de har tænkt sig at stemme til Parlamentsvalget.
Især de klassisk ’røde’ partier ser ud til at høste stemmer blandt pædagogerne. 24 procent siger, at de vil stemme på Socialdemokraterne, mens 19 procent vil stemme på SF. Folkebevægelsen mod EU, som har kandidater fra Enhedslisten på sin liste, ser ud til at få stemmer fra 19 procent af pædagogerne.
Johannes Andersen forudser, at mange af de pædagoger, som endnu ikke har besluttet sig for, hvor de vil sætte deres kryds, ender med at slutte sig til den store gruppe af røde EU-vælgere blandt pædagoger.
»De kommer til at finde et pragmatisk ståsted ved at stemme på et parti, som er forholdsvist positivt over for EU, men stadig har en kritisk tilgang til projektet. Det håber de at finde hos Socialdemokraterne og SF,« spår Johannes Andersen, som mener, at pædagogerne nok skal nå at beslutte sig, inden de træder ind bag forhænget på valgstederne søndag.

Fakta om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført i BUPL’s medlemspanel fra 4. april til 10. april 2014. Der er sendt ud til 1.797 medlemmer. 613 har svaret.

Sådan vil pædagogerne stemme
● Ved ikke 28 %
● Socialdemokraterne 24 %
● Folkebevægelsen mod EU 19 %
● SF - Socialistisk Folkeparti 19 %
● Dansk Folkeparti 3 %
● Venstre, Danmarks Liberale Parti 2 %
● Radikale Venstre 2 %
● Liberal Alliance 1 %
● Det Konservative Folkeparti 0 %
● Vil stemme blankt 2 %